Pazartesi, Nisan 08, 2013

Gaia Education Ekonomi Dersleri - 1


Gaia Education'da ilkbahar dönemi dersleri başladı. İki modulü tamamladım bile. Cam Bahçe işleri ile uğraşmaktan bu konuda bir türlü yazamadım.

Ekonomi dersi Gaia Education kapsamında olunca bildiğim şeyler yine ters yüz oluyor. Birinci modülün önemli başlığı "The Lightbulb Conspiracy" belgeseliydi. Youtube dan belgeseli indirmek mümkün. Altyazıların üstüste binmesi takip etmeye biraz zorlaştırıyor.   

Filmin çıkış noktası Centennial Light olarak adlandırılan yukarıda resimde gördüğünüz lamba. Bu lamba 110 yaşında ve henüz patlamamış. Film 1920'li yıllarda lamba üreten firmaların (bu firmalardan ikisi hala en iyi bilinen lamba üreticileri) gizli bir anlaşma yaparak lambaların ömürlerini BİLEREK 1000 saat ile sınırladıkları anlatıyor.

Büyük firmalar ürünlerini bilerek belirli bir zaman sonra bozulacak şekilde tasarlıyor. Planlanan süre sonunda bozulacak şekilde ürün tasarlamaya Planned Obsolescence deniyor.

Planned Obsolencence sonucu daha fazla tüketim, daha fazla çöp, daha fazla kaynak tüketimi anlamına geliyor. Ve fakat işin bir de diğer yanı var. Belgeselde bu yan The Man In the White Suit filmi örnek verilerek anlatılıyor. Film hiç eskimeyen kumaş üretip, beyaz takım elbise yapıp giyen adam hakkında. Hiç eskimeyen kumaşa en fazla tepki fabrika işçilerinden geliyor. Hiç eskimeyen kumaş demek çalışanların işsiz kalması anlamına geliyor.

Belgeselde I-Pod pillerinin özellikle belirli süre sonra şarj edilemez olarak tasarlandığı ve bu nedenle tüketicilerin Apple'ı dava ettiğinden de bahsedilmekte. 


From the lightbulb in the 1920s to the latest iPad today, this documentary explains what happened when Big Business realizes that if our things don’t break, they won’t make more money. Many products were then designed to fail after a period of time, planned obsolescence. When it’s no longer cost effective to repair our machines, we replace them. In case they still work for too long a period, continual improvements in functionality or design entice consumers to upgrade long before necessary. The result? More consumer debt, more garbage produced, and more natural resources squandered. Can our economy sustain itself any other way?




Hiç yorum yok: