Çarşamba, Eylül 12, 2012

Güneş Başkenti - Freiburg



İzTV'de "Çoşkun Aral ile Avrupa Notları" belgeselinin bir bölümü Freiburg'a ayrılmış. İzTV'yi Digiturk üzerinden izlemek mümkün. Güneş Başkenti Freiburg belgeselinin yayın saatlerini aşağıya ekliyorum.   

Güneş Başkenti Freiburg

Yayın Saatleri
04.09.2012 – 16:10
11.09.2012 – 20:55
15.09.2012 – 12:15

Bu ay yayınlanan ilk iki gösterimi kaçırdık, 15 Eylül'de yayınlanacak bölümü merakla bekliyorum.
Belgesel hakkında İzTV Blogunda 3 yazıyı okumak mümkün.

Temiz Enerjinin Başkenti Freiburg
Freiburg'a Hoşgeldiniz
Freiburg Devam

Başlıklı yazıları yukarıdaki linklerine tıklayarak okuyabilirsiniz. Bu yazılardan küçük ama çarpıcı bir bölümü aşağıya ekliyorum.

Freiburg yılda kaç saat güneş alır araştırmadım ama Türkiye'deki birçok ilden daha az saat güneş aldığını düşünmem yanlış olmaz sanırım. Belirttiğim bu çıkış noktasından ilerleyerek sayfalarca yazılabilir ama fazla yorum yapmama gerek yok diye düşünüyorum. 15 Eylül'de belgeseli izleyelim yeterli.   

----------------------------------------------------------------------------------------------------
- Alıntıdır -

1970 yılında Almanya hükümeti (o zamanki adıyla Batı ya da Federal Almanya) 17 tane yeni nükleer santral kurma kararı almıştı. Bunlardan biri de hemen Freiburg’un 30 km. ilerisinde bulunan Wyhl kasabasında bulunuyordu. Ancak Freiburg halkı bu karara çok büyük bir tepki göstererek, on binlerce kişinin katılımıyla santral inşaatını bastı. Çünkü hemen Fransa sınırında bulunan bu küçük şehir 2. Dünya Savaşı’nda büyük bir yıkım yaşamıştı. Şehir merkezinde bulunan gotik kilisesi hariç tüm şehir yerle bir olmuştu. Büyük bir çabayla yeniden kurdukları şehirlerinin yakınında, her zaman potansiyel büyük bir tehlike olan, nükleer santral yapılmasını istemiyorlardı. Alman hükümeti bu büyük direniş karşısında geri adım atarak Nükleer santral yapımını durdurdu. İşte bu direniş, Avrupa’da gerçek anlamda çevreci hareketin başlangıcı kabul edilir. Freiburg da bu tarihten sonra ”sürdürülebilir şehir” olma sürecini gerçek anlamda başlatmış oldu.

1986 yılında Çernobil felaketinden sonra ise Freiburg Belediye Meclisi, nükleer santral tehdidine karşı alternatif enerjilere yönelme kararı aldı ve ilk kez yerel enerji planını ortaya koydu.

GÜNEŞ ENERJİSİ

Freiburg’a Avrupa’nın ”güneş şehri” denmesinin sebebi, şehrin neredeyse her boş alanının güneş panelleriyle kaplanmış olması.

1972 yılındaki Whyl direnişine de katılmış olan ünlü mimar Rolf Dish, tüm enerji tüketiminin % 40′ının sebebi olan binaların çatılarını güneş panelleriyle kaplayarak yepyeni bir mimari anlayışı ortaya koydu.

‘‘Plus Enerji Evleri” adını verdiği bu evleri sayesinde ev başına yıllık yaklaşık 3 bin euro tasarruf sağlandı. Sıfır karbon salınımının hedeflendiği bu evlerde kullanılan malzemeler de doğaya zarar vermeyen malzemelerden seçildi.

”Pasif Enerji Evleri” nin ana mantığı ise ısıtmaya hiç ihtiyaç duymaması. Oldukça iyi yalıtım sistemi kullanılarak diğer evlere oranla % 90 ısı yalıtımı sağlanmış. Evde yaşayan kişilerin ve elektrikli ev aletlerinin ortaya koyduğu ısının dışarı gitmesi de engellenerek, kendi kendini ısıtan evler yaratıldı.

---------------------------------------------------------------------------------------------------

3 yorum:

tuvana dedi ki...

Müthiş. Yalovada başladığım yeni yaşamımda ,ilk iş olarak evimin çatısına güneş panelleri yerleştirdim. Bir akü, bir invertörle artık kendi elektriğimi üretiyorum. Yeterli gelmediği durumda panel sayısını ve gerekirse aküyü yükselterek istediğim düzeye getirebilirim.Almanya gibi, bize oranla güneşi çok az olan bir ülkede bile bu yapılabiliyorsa, bizim ülkemizde haydi haydi olur.

faik murat unel dedi ki...

Tuvana merhaba, deneyimlerinizi paylaşacağınız yazıları merakla bekliyorum. Yazmayı düşünüyor musunuz?

faik murat unel dedi ki...

Blogunuzu şimdi gördüm.

Haftada en az 4 gün kardio ve ağırlık antremanı yapan biri olarak ve 6,5 yaşında baleyi seven bir kız babası olarak blogunuzu ilgi ile takip edeceğim.