Cumartesi, Ekim 09, 2010

Evde Sıkım Zeytinyağı - Sandık Seralar -



Sıkım aşamalarını önceki yazımda anlattığım zeytinyağını karasuyundan ve posasından ayırdım.
Sıkım sonrası birbuçuk literlik pet şişedeki karasu-zeytinyağı karışımını 500 ml'lik pet şişeye aldım. Yukarıdaki ilk resim büyük şişeden küçük şişeye alınan zeytin yağına ait. Bu resimde de şişenin dibindeki çok az miktardaki karasuyu görebilirsiniz. Bu şişedeki zeytinyağını bir kez daha ayırdım ve yukarı resimde sağ taraftaki karasu ve posadan ayrılmış zeytinyağını elde ettim. Sol taraftaki şişede hala bir miktar yağ var. Dipteki karasudan ve posadan ayrılması gerekiyor. 

Resimde gördüğünüz posayı kağıt kahve filtresi ile süzmeyi denedim ancak başarılı olmadı. Mecburen posalı bölümü de dökmek zorunda kaldım. Pamuklu filtre ile posanın süzülebileceğini okudum ama nasıl yapılır tam olarak öğrenemedim. Hammaddeler.com adresinde zeytinyağı filitreleri var ama fiyatları küçük ölçekli üretimler için pek uygun görünmüyor.    

Geçen sene katıldığım zeytinyağı tadım eğitimi izlenimlerini yazımda anlatmıştım. Süzülen siyah zeytin yağının kokusunda zeytin ağır basıyor, yağda kusur olarak değerlendirilecek bir koku mevcut değil. Yeşil zeytinden sıktığım zeytinyağındaki taze çiçek kokusunu bu yağda yok. Yağ, dili ve gırtlağı yakmayan kolay bir içime sahip. Lezzetli bir yağ oldu. 

Zeytinyağını kahvaltıda zahter ile birlikte yemeyi düşünüyorum.


Yaklaşık bir ay önce ekimini yaptığım turplar hızla büyüdüler. Yukarıdaki resimde sol tarafta gördüğünüz sandık seranın dört bir yanı naylon ile kaplı ve ön tarafı naylon bir kapak ile açılıp, kapatılabiliyor. Sağ tarafta gördüğünüz sandığın ise bir yanında naylon bulunmuyor. Aynı gün ekilmelerine rağmen iki sandıktaki gelişim farkı kolaylıkla görülebiliyor. Sandık seralar kış aylarında gelişimi hızlandırıyor. 


Yaz sezonunda ektiğim kadife çiçeklerinden dökülen tohumlar da turpların arasından çıktılar böylelikle doğal yoldan "kardeş bitkiler" uygulamasını yapmış oldum. Yukarıdaki resimde turpların arasında kadife çiçeklerini görebilirsiniz.
       

1 yorum:

emlak8 dedi ki...

Hobi bahçesi; mini sera veya hobi sera

Bizde hazır imal edilmiş halde satılması henüz çok yenidir, “yeni tanınmak üzere”dir. Söz konusu mini sera veya bahçe seraları için bizde “hobi sera” terimini kullananlar var.
Eski klasik limonluklardan farkı, bunların şimdi çiçek ve bahçe meraklıları için portatif olacak şekilde üretimlerinin yapılıp satışa sunulmasıdır.

Bunlara ingilizcede hobby garden, greenhouse gibi isimler verilir. Hobi bahçesi denince bizde normal bahçeler anlaşılıyor. Mini sera denince de el kadar, akvaryum gibi gerçekten mini seralar anlaşılıyor (hâlbuki bunlara Hobi Sera denir).


Hobi bahçesi mini seralar büyük bir tavuk kümesi gibidir, en azından bir köpek kulübesinden dört misli kadar büyüktür. Gelişmiş batı ülkelerinde ve ABD’de yapı market tarzı yerlerde ve süs bitkileri / bahçe meraklıları için olan mağazalarda hazır satılır. Yurt içinden “hazır satın alabileceğiniz” bir yer örneği olarak Serapey.com web sitesine bakabilirsiniz.

Madem bizde henüz pek bilinmiyor ve her yerde satılmıyor, o halde kendiniz de yapabilirsiniz. Tabii ki ihtiyacınız varsa. Veya yeni bir kazanç yolu olarak imal edip satışa sunabilirsiniz.

Hobi sera / hobi bahçesi en kolay yoldan nasıl yapılır?
Metreyle satılan hem kalın hem cam gibi tam şeffaf polyester branda / muşamba alarak çadır ya da tavuk kümesi yapar gibi pvc ya da alüminyum çerçevelerle ihtiyacınıza uygun bir Hobi Sera yapmanız kolay. Muşamba yerine polikarbon levhalar özellikle kışları fazla soğuk geçen yerlerde ısı yalıtımı için çok elverişlidir.


Rüzgârdan uçup gitmesin diye yere sağlamca sabitlemek ve güneş içerdeki bitkileri pişirmesin diye gereken tedbirleri düşünmek gerekiyor. Daha uzun ömürlü ve bahçe serası olarak bir şey tasarlamak istiyorsanız hiçbir tahta malzeme kullanmamanızı tavsiye ederim. En iyisi pvc çerçeveler kullanmaktır.

Bu tip limonluklar hangi amaçlarla kullanılır?

1- Kış boyunca bazı bitkileri ağır dondan korumak.

2- İlkbahar başında / kış sonunda ekeceğiniz tohumların daha hızlı büyüyebilmeleri ve nisan sonuna doğru esas yerlerine dikilebilecek hale gelmeleri.

3- Kışın da sebze yetiştirilmesi.

4- Gülden Afrika menekşesine kadar birçok bitkinin çelikle üretimi için yüksek hava nemliliği sağlaması.

5- Fazlaca hava nemliliği isteyen bitkilerin havası yeterince nemli olmayan yörelerde yetiştirilmesi.

6- Gece ısının çok düştüğü yerlerde soğuk sevmeyen bitkilerin yetiştirilmesi..

7- Bahçelerde tavukların değil süs bitkilerinin devamlı kapalı yerde yetiştirilmesi..

Daha birkaç amaç sayılabilir.


Zararlı yönlerine gelince:

— Birçok hastalıklar ve parazitler içerde kolayca çoğalabilir.

— Direkt güneş alan bir yerde bulunuyorsa sıcak günlerde bitkiler sıcaktan pişebilir