Pazar, Aralık 09, 2007

CEVİZ AĞAÇLARI

CEVİZ AĞAÇLARI
NE ZAMAN TUTMALI, NE ZAMAN SATMALI?
Yüksek kaliteye sahip ceviz ağaçları önemli bir yatırım aracı olabilir, ancak her iyi yatırım ya da iyi gelen bir kağıt elinde olduğu gibi, ne zaman oynayıp ve ne zaman çekileceğinizi bilmeniz gerekir. Sıklıkla bir ceviz ağacının satılmadan önce ne kadar büyümesi gerektiği sorusuyla karşılaşırım.Bunun cevabı basit değildir, her ağaç finansal olgunluğuna karar verilmesi için değerlendirilmelidir. Finansal olgunlukla, ağacın satılmasından elde edilen gelirle yapılacak başka bir yatırımın, aynı ağacın daha fazla büyümeye bırakılması sonucu elde edilecek nihayi gelirden daha fazla kazanç sağlanacak olması durumu kastedilmektedir. Bu, ağacın öldüğü, biyolojik olgunluktan farklı bir durumdur. Biyolojik olgunluğa ulaşmış olan ağaçlar, finansal olgunluğu zaten geride bırakmışlardır. Biyolojik olgunluğa ulaşıp ölmeden önce ağacın bozulduğu ve gerçekten değer kaybettiği bir dönem vardır. “Bir ceviz ağacının en çok kazandırma potansiyeline ulaştığı büyüklük ne zamadır?” sorusunun yanıtı büyük ölçüde ağacın kalitesinde saklıdır. Eğer ki Ağacın kalitesi iyiyse daha uzun süre yetiştirilmesi, yok değilse de mümkün olan en kısa sürede satılması gerekir. Ek yeri, dallanma, yarık (çatlama), çizgi gibi kusurlara sahip olmayan ceviz ağaçları kaplamalık olarak adlandırılır. Kaplama, kütükten ince levhalar halinde yüzülür ya da doğranır. Kaplama çoğunlukla, 1 inçin 1/38’ i (2,54(cm)/38) oranındaki incelikte kesilir, bu sebepten herhangi bir kusura sahip (olan) ağaçlar kaplama üretimi için uygun değildir. Kütükler, kusurlu olmayan yüzlerinin sayısına göre sınıflandırılırlar. Birçok pazar, en az 3 cephenin temiz (kusursuz) olmasını talep etmektedirler. 4 cephenin yüzü de/ temiz olan ağaçlar tercih sebebi olup bunlar en değerli ağaçlar olarak nitelendirilir. Kaplama için en az 8 feet uzunluğunda kütüklerinizin olması gerekir ancak tabi ki ne kadar daha uzun olurlarsa sizin için o kadar daha iyi olur. 2 yüzünde kusura sahip olan ağaçlaraysa kereste ağaçları denir. Bu ağaçlar kaplama üretimi için bir çok soruna sahip olduğundan kereste olmak üzere kesilirler. Kaplama için kullanılabilecek kalitede ağaçlar boyca büyüdükçe, kereste ayakları hacim kazanmaktadır, ağaç genişledikçe her kereste ayağı daha da değerlenmektedir. Diğer bir deyişle, hacimde artma meydana gelmektedir ve ağaç büyüyüp çapı genişledikçe birim hacimde meydana gelen büyüme başına fiyat artmaktadır. Kereste ceviz ağaçları zaman içerisinde hacimce büyümektedir, fakat kerestenin hacmi arttıkça fiyatında bir artış olmamaktadır. Ceviz ağacı kerestesinin her bir keresteayağı başına fiyatı örneğin 0.50 u.s.$ olarak belirlenmişse ağacın büyüklüğü ne olursa olsun satış fiyatı değişmemektedir. Yıllık büyüme artışının %2-3 olduğu göz önünde bulundurulursa, yatırımdan elde edilecek kazanç az olacağından, ceviz keresteleri alıcı bulduğu anda satılmalıdır.
Ormancılar ağaçları göğüs hizasından veya zeminden 4,5 ft yükseklikte ölçerler. Kerestelik ceviz ağaçları 16-18 inç çapa sahip olduklarında finansal olarak satılabilir olgunluğa erişmişlerdir. 18 inçlik çapa sahip kaplamalık bir ceviz ağacı ise 150lb lik bir domuz gibidir.
Durum görülmektedir fakat, yatırımdan daha fazla kar etmek için ‘taze et’ eklenebilir, bu da ağacın daha fazla büyümeye bırakılmasıyla mümkündür. Aşağıda, kaplamalık ceviz ağaçlarının büyüdükçe nasıl değer kazandığını gösteren bir örnek bulunmaktadır. İyi yönden bakılırsa, ceviz ağacı çapı her 3 yılda 1 inç büyüyecektir. 12 yıllık bir zaman diliminden sonra, ceviz ağacı çapında 4 inçlik bir artış olacaktır. Fiyatlar 16 ft’lik ,4 yüzü temiz kaplama kütükleri içindir.

Çap Kereste Ayağı Kereste Ayağı Başına Fiyat Toplam Değer
18 122 $4.00 (9% yıllık değer artışı) $488
22 194 $7.00 (7% yıllık değer artışı) $1,358
26 281 $11.00 $3,091
Fiyatlar sadece tahmini olup ağaçlarınız için sizin alabileceğiniz değerleri yansıtmamaktadır. Ağacın değeri kalite, anlaşma ve satılık ağaç sayısına bağlı olarak büyük ölçüde değişmektedir. Fiyata, sadece itibarlı kereste alıcılarından alınan tekliflere göre karar verilir.
18’’ , 22’’, 26’’ çapa sahip ağaçlar
İyi kaliteye sahip ceviz ağaçları yıllık 7-10% luk bir artışla değer kazanmaktadır. Bu
değer, enflasyon ya da ceviz ağacı piyasasındaki artışları içermemektedir. Bu faktörler de eklenirse, bir çok ağaç kolayca yıllık 10-15% lik bir artışa sahip olmaktadırlar. Bu durum, Wall Street teki bir çok insanın sahip olmak isteyeceği uzun vadeli büyük bir yatırım imkanıdır.

Bölge ormancıları ya da rehber ormancılar ceviz ağaçlarınıza kıymet biçmede ve bireysel ağaçların satılması için en uygun zamanın belirlenmesinde yardıma hazırdırlar. Ağaçlarınızı ne zaman alıkoyup ne zaman piyasaya süreceğinizi bilmek, ağaçların potansiyel değerinin belirlenmesi açısından kritik bir noktadır. Bir çok insan ağaçlarını çok erken satmakta bu yüzden de ağaçların en çok değer kazandığı ve kar getirdiği dönemi kaçırmaktadırlar.

Yüksek kalitede ceviz ağaçları bozulma ya da hasar belirtileri gösterene kadar yüksek kazanç elde etmeye devam ederler. İyi yönden bakılırsa, yüksek değerdeki ağaçlar en azından 26-28 inçlik çapa sahip olana kadar büyümelidirler. Eğer biraz risk almak isterseniz, 30inçlik çapa sahip en yüksek değeri hak eden ‘battal’ceviz ağaçları da yetiştirilebilir. Bu yazıda yer alan tartışma ve örnekler, sadece ceviz ağaçlarının kereste ve kaplama olarak sahip olduğu değere hitap etmektedir. Bunların yanında elbette doğal yaşama destek veya mülkünüzün üzerinde büyük bir ağaca sahip olmak gibi değerler de söz konusudur. Toprak sahibi olarak ağacın ticari kütük değerinin yanısıra tüm bu yan değerlerini de mutlak surette düşünmelisiniz. Profesyonel bir ormancı, her ağacı incelemenizde ve satış için en uygun zamana karar vermenize yardımcı olabilir.

Gary Beyer, Bölge Ormancısı
Box 4
Charles City, Iowa 50616
641/228-6611

(Çeviren: F. Gizem Güzelce)

9 yorum:

faik murat unel dedi ki...

Aramıza yazar olarak katılan Gizem Hanıma hoşgeldiniz diyorum. Eline sağlık, uzun zamandır beklediğimiz bir yazıyı Alternatif Yaşam Planlamasına kazandırdı.

güç&onur dedi ki...

gizem hanım hoşgeldiniz. türkiyede cevizle ilgili kitap-bilgi-rapor-istatistik-araştırmaların amerika'ya göre oldukça az olduğunu düşünüyorum. bu konularla alakalı bilgileri-güncel gelişmeleri çevirilerinizle benim gibi yabancı dil düzeyi yeterli olmayan kişilere aktarmaya devam ederseniz çok memnun olurum.bu araştırmanız için teşekkür eder, diğer araştırmalarınızın takipcisi olacağımı belirtmek iterim. daha güzel bir yaşam için gayret gösteren herkese saygılar.

duman dedi ki...

gizem hanım bizimde ceviz ağçları var ve toprak altında kalacağı için keseceğiz hangi şartlarda kesmemiz lazım bilgilendirirseniz sevinrim

faik murat unel dedi ki...

Sn Duman; yazımız İngilizce metni bilgilendirmek amacı ile Türkçeye çevirmekten ibaretti. Sorunuz hakkında uzmanlığımız bulunmuyor. Bilginize sunarız.

GüRhaN dedi ki...

-gürhan-
bizim bahçemizde 180cm çapında,
4 m yüksekiğinde(gövde kısmı)cevizimiz var.
eve zararı dokunduğu için kesmek istiyoruz.
bunu ortalama ne kadar a satabiliriz?kimlerle irtibata geçmeliyiz?
bilgilendirmeleriniz teşekkürler.

faik murat unel dedi ki...

Gürhan Bey merhaba;

ceviz ağacının bugünkü piyasadaki fiyatını belirleyebilmem mümkün değil. Yazımız Amerika'da koşullar için yazılmış bir yazının çevirisiydi.

Benzer koşulların ve fiyatların Türkiye'de de olduğunu düşüniyorum, belirttiğiniz büyüklükteki bir ağacın iyi bir gelir getirmesi muhtemeldir.

Saliha kuzucu dedi ki...

Babamızdan kalan iyi korunmuş 50 yıllık ceviz kerestesi var ilgilenenleri nasıl bulabiliriz 505 7848609

Saliha kuzucu dedi ki...

Babamızdan kalan iyi korunmuş 50 yıllık ceviz kerestesi var ilgilenenleri nasıl bulabiliriz 505 7848609

Adsız dedi ki...

salih bey 1 metre uzunlugunda 10 cm genişliğinde 1 cm kalıgında kereste lazım fıyatı ne kadar olur??