Cuma, Kasım 23, 2007

Ömercan Çiftliği


Ömercan Çiftliği Türkiye'deki en kapsamlı ve gelişmiş ekoköy girişimi olmalı. Bizim Alternatif Yaşam Planlaması boyutunun üzerinde bir çiftlik. Ziyaret edilecek yeni bir adresimiz oldu. Ömercan Çiftliği ile ilgili bir haberi aşağıya ekliyorum. İlgilenenler Ömercan Çiftliği ile ilgili detaylı bilgiye web sayfalarından ulaşabilirler.

- - -

Hiç bir organik çiftliğe abone oldunuz mu? Batı’da çok yaygın olan bu yöntemi, Çanakkale’de organik tarım yapan Ömercan Çiftliği uyguluyor. İstanbul, Ankara ve İzmir’de aboneleri var. Bu müşterilerin kapılarına her pazartesi bir kutu ulaşıyor. Kutuların içinde çeşitli sebzeler, otlar ve salatalar bulunuyor. 6-7 veya 3-4 kilo olan kutuların fiyatları 50-30 YTL arasında değişiyor. İsteyen az miktarda küçük kutu da ısmarlayabiliyor.

Nurten Kam Erzincanlı bir Türk, Chevrel Traher ise Galli bir Britanya vatandaşı. 62 yaşındaki Nurten Kam, ODTÜ’de iş idaresi okumuş, özel şirketlerde yöneticilik yapmış, kendi işini kurmuş. Chevrel Traher’ın babası uluslararası şirketlerde avukat olduğundan çocukluğu farklı ülkelerde geçmiş, ziraat eğitimi almış, bahçe ve tarla bitkileri üzerine uzmanlaşmış. 1995’te İstanbul’a gelmiş, English Gardens adlı bir peyzaj şirketi kurmuş.

Kentlerin curcunasından usanan Nurten Kam, büyük bir çiftlikte hem yaşayıp hem çalışsam diye hayaller kurarken, Chevrel Traher de geniş bir arazi bulup Türkiye’de organik tarıma başlamak istedi. İkisi 2003’te Atilla Rador’u da ortak alıp çiftlik aradılar. Mehmet Ali Babaoğlu ve Mehmet Ali Doğan’ın Çanakkale’ye 17, Troya’ya 4 kilometre mesafedeki İntepe’de 1500 dönümlük arazisini çok beğendiler. Dörtte biri ormanlık olan arazide 40 yıldır ekim yapılmadığından arazi tertemizdi.

Böylece Nurten Kam, Atilla Rador, Mehmet Ali Babaoğlu, Chevrel Traher ve Mehmet Ali Doğan birlikte Ömercan Ziraat Turizm Ticaret A.Ş. adlı bir şirket kurdular. 151.36 hektarlık büyük bir organik çiftliği kuruldu. 2004 baharında Nurten Kam ve Chevrel Traher işe girişti. Araziye bir ekoköy, meyve bahçesi, sağlık otları, salata ve üzümsü meyveler bahçesi kuruldu, sebze ekilmeye başlandı. Bir kuyu açıldı, su dağıtım sistemi yapıldı. Tüm çalışmalarda ekosistemin ve tür çeşitliliğinin korunmasına dikkat edildi.

YABANİ OTLAR İÇİN SERTİFİKA ALACAKLAR

Bugün çiftlikte tüm çalışmalar doğal yollarla yapılıyor. 6500 zeytin ağacına asılan şişelerde bulunan doğal zehirler, zeytin sineğini cezbederek yok olmasını sağlıyor. Ekili arazilerdeki tırtıllar ya yapışkanlı bir ilaçla ya da elle toplanıyor. Bir gram bile kimyasal gübre kullanılmıyor. Kaz Dağları’nın zirveye yakın platolarında yaşayan yarı göçer köylülerden alınan keçi gübresi kullanılıyor. Arazinin yüzde 32’si bahçe ve tarla tarımına ayrılmış, gerisi kontrollü bir şekilde doğal haliyle bırakılmış.

Ürünlerin organik tarım denetimini 2005’ten bu yana Alman CERES firması yapıyor. Birkaç ay sonra hiç kimyasal değmemiş ormanlık alanda bulunan yabani bitkiler için de sertifika alacaklar. Ormanda kimi sofrada kullanılabilecek, kimi eczacılık hammaddesi olabilecek çeşitli mantar, yabani baharat, ot ve meyve var. Sertifika alınınca bunlar da satışa çıkarılacak.

6500 zeytin ağacından elde edilen zeytinlerin de organik ürün sertifikası var. Ömercan Çiftliği’nde bugün 100’e yakın ürün yetiştiriliyor. Çiftlik, Batı’da yaygın olan abonelik sistemini Türkiye’de uyguluyor. İstanbul, İzmir ve Ankara’da aboneleri var. Her pazar günü sebzeler, meyveler ve otlar paketleniyor, soğutuculu araçlara bindirilerek pazartesi sabahı müşterilere elden teslim ediliyor.

ABONELERE YOLLANAN KUTULARDA NELER VAR

KARIŞIK KUTU Sebzeler: Bezelye, biber, brokoli çeşitleri, brüksel lahanası, domates, fasulye, enginar, havuç çeşitleri, ıspanak, pazı, karnabahar, kohl rabi, lahana çeşitleri, sarmısak, soğan, yaprak kereviz, kök kereviz, soya fasulyesi, pancar, patates, patlıcan, tomatillo, semizotu. Salata ve Yeşillikler: Yeşil marul, kırmızı marul, çin lahanası, roka, taze soğan, turp çeşitleri, frenksoğanı, hindiba, kıvırcık hindiba, kırmızı lahana, pak choi, mizuna, mibuna. Sağlık Otları: Adaçayı, biberiye, defne, dereotu, reyhan, kekik, mercanköşk, kişniş, kuzu kulağı, maydanoz, nane, rezene.

SALATA KUTUSU Salata ve Yeşillikler: Yeşil marul, kırmızı marul, çin Lahanası, roka, taze soğan, turp çeşitleri, frenksoğanı, hindiba, kıvırcık hindiba, kırmızı lahana, pak choi, mizuna, mibuna. Sağlık Otları: Adaçayı, biberiye, defne, dereotu, reyhan, kekik, mercanköşk, kişniş, kuzu kulağı, maydanoz, nane, rezene.

KÜÇÜK KUTU Karışık kutu içeriğiyle aynı, sadece miktarı değişiyor.

FİYATLAR 6-7 kiloluk karışık kutu İstanbul ve İzmir için 45, Ankara için ise 55 YTL. 3-4 kiloluk salata kutusu İstanbul ve İzmir için 40, Ankara için 50 YTL. İçinde 3-4 kiloluk sebze ve salata çeşitleri bulunan kutular ise üç kente de 30 YTL’ye ulaştırılıyor.

Hiç yorum yok: