Pazartesi, Kasım 26, 2007

Alternatif Emeklilik ve Çevre Kredi Projesi

Tesla mısınız? Edison mu? Bilgiyi Paylaşmak başlıklı yazımıza 19 Kasım'da bırakılan yorum üzerine yaptığımız yazışmayı sizlerle paylaşmak istiyoruz.

Yorumumuzu ve yaptığımız yazışmayı yeni bir yazı olarak yayınlamaktaki amacımız, sağlıklı ve "kimseyi yanlış yönlendirmeyecek" sonuca ulaşabilecek bir bilgi paylaşım sürecini başlatmaktır. Diplomaside yalanlamamanın ve sessiz kalmanın ne anlama gelebileceği malumunuzdur. 19 Kasım'dan beri mesajımıza cevap alamadık.

Bir ufak hatırlatma; Alternatif Yaşam Planlaması yazarlarının hiçbirinin ceviz/ceviz fidanı satışı ile ilgili faliyet gösteren bir firma ile iş ilişkisi/ortaklığı bulunmuyor. Üçüncü şahısların hayata geçirecekleri olası projelerden maddi bir çıkarları söz konusu olamayacaktır.

- - - -

Merhaba
Bireysel Emeklilik Danışmanlığı yapıyorum ve malesef sistemin makroekonomik ve mikroekonomik yapıda uzun vadede neler getireceği hakkında hiçbir bilginiz olmadığı gibi insanları da yanlış bilgilendirdiğinizi üzülerek okudum.Tüm dünyada emeklilik sistemlerine yönelik reformlar yapılıyor. Bu reformların bir sonucu olarak, emeklilik için toplanan fonların ekonomiye katkısı maksimum düzeyde.Ayrıca bunun bir devlet politikası olduğunu söylemekte de yarar var.Sistem ise gayet açık.Uzun vadeli yatırımı düşünmeyen hiçbir müşterimize de (kesintilerinden bahsederek) sistemi zaten tavsiye etmiyoruz.Kişi kendi geliri kadar birikim yapıyor ve uzman potföy yönetim şirketleri tarafından yatırımları değerlendiriliyor.Eğer siz elinize 100 ytl veya daha az bir para alıp bununla bankaya veya yatırım şirketine gidip paranızın %30 u ile tahvil, %50 si ile hisse senedi fonu, %20 si ile para piyasası likit fonu alabilirim derseniz (ki muhtemelen dikkate bile alınmazsınız) bu sizin meziyetiniz olur .Önünüzde saygıyla eğilirim.Yada uygulama zorluğu çekmezseniz sel basmaz ,ağaçlar kurtlanmaz vs.. kötü süprizlerden arındırılmış steril ortamda ceviz bahçesinden de pek tabii gelir elde edebilirsiniz.Bahçe örneğinden hareketle küçük bir hesaplama yapmakta da fayda var;
Minimum 10m2 den bahçemizi oluşturalım.Sistemin şu anki hedefi 3 milyon kişi ...
3.000.000 * 10 = 30.000.000m2 alana ihtiyacımız var demektir.(sistem münferit değil genel düşünmelidir)Bu da arazi bulmak açısından oldukça zorlayıcı olur.
Ayrıca sistem mantığı tamamiyle sosyal güvenlik hizmetlerinin kendisi olmak değil ;tamamlayıcısı olmaktır.Eğer öğrenmek istediğiniz veya tartışmak istediğiniz bir konu varsa herzaman beklerim..
Dilek Demircan

- - - - -

Dilek Hanım merhaba,

Yorumlarınız için teşekkür ederim. Doğrusunu isterseniz Alternatif Emeklilik hakkındaki yazılarım ve projelerim konusunda bir bankacıdan/bireysel emeklilik sistemi danışmanından ne zaman yorum alacağımı merak ediyordum. Siz yazma cesaretini gösteren ilk kişisiniz. Tekrar teşekkür ederim.

Kişisel görüşüm banka ve bankacılık sisteminin çok adilane dövüşmediği ve bel altına vurmanın oyunun kuralıymış gibi davrandığı. Sorun bel altına sadece bankanın vurabiliyor olması. Bu durum kredi kartı faizleri, krediler, bireysel emeklilik gibi birçok alanda örneklendirilebilir. Tabii ki kimse tüketiciyi kredi için "zorlamıyor" ama kuralların eşit olmadığı aşikar. Konumuzun bankacılık sektörünü sorgulamak olmadığını düşünerek geçiyorum.

Benim amacım bankalara düşman bir tavır sergilemek değil. Kaldı ki sosyal güvenlik sistenminde bankalar yeni yer alıyor. Büyük sorun Sosyal güvenlik sisteminin ve eğitim sisteminin yanlış olması. Alternatif Emeklilik projesi kişilere farklı bir gelecek seçeneğin olduğunu düşündürmek.

Alternatif Emeklilik projeleri üzerine birçok yazı yazdım, hepsini okudunuz mu bilemiyorum. En kısa özetini http://www.slideshare.net/muratunel/cevre-kredi/ linkindeki sunumda bulabilirsiniz. Sunumum ile ilgili yorumlarınızı, farklı bir bakış açısını görmem açısından bilmek isterim.

Mesajınızda Bireysel Emeklilik Sisteminin makroekonomik ve mikroekonomik yapıda uzun vadede neler getireceği hakkında hiçbir bilgimin olmadığını ve insanları yanlış bilgilendirdiğimi belirtmişsiniz. Projemin mikro bir proje olduğunu yazılarımda belirttiğimi hatırlıyorum. Mikro/Birey boyutlu yapılan hesaplamalarda bir ceviz bahçesinden elde edilecek gelir "her zaman" alternatif getiri kaynaklarından fazla çıkıyor. Dileğim, benim teorik olarak yaptığım çalışmanın tarafsız kaynaklarca incelenmesi ve yapılabilirliğinin sorgulanması. Alternatif Emeklilik projesi değerlendirilir ve hesapladığım kadar ( hesapladığımın 1/4 ü kadar getiri bile olsa alternatif getirilerden fazlası yapmakta) getiri elde edilemeyeceği, yapılabilirlik olarak hiç verimli olmadığı belirtilirse sevineceğim bile. En azından kafamdaki "Bu kadar getiri olabiliyorsa, neden kimse yapmıyor?" sorusuna cevap bulmuş olurum. Projemi yayınlamaktaki amacım insanları yanlış yönlendirmek değil, farklı düşünmelerini sağlamak ve sizin gibi farklı görüşleri duyabilmekti.

Makro boyutuna gelince. Keşke 3 milyon insan bu konuyu uygulamak istese. Yazılarımda Alternatif Emeklilik projesinin makro etkilerini (asıl amacı bu olmadığı için) yüzeysel olarak değinmiştim. Ama inanıyorum ki, Alternatif Emeklilik Projesinin makro etkileri, Bireysel Emeklilik sisteminin makro etkilerinden daha fazla ve yararlı olacaktır.

Konuyu çevrenizde daha üst düzeyde değerlendirme şansınız olursa, sonuçları konusunda bilgilenmek isterim.

Mesajlarımızın sağlıklı bir bilgi değişimi başlatmasını umut ediyorum.

Faik Murat Unel

1 yorum:

Adsız dedi ki...

Henüz blog'u okumaya yeni başladım. Yazılanlara gelen eleştirel yorumlardan anladığım "Sistemden çıkma, cız olursun!" ki henüz sistemden çıkmışlık da yok ortada, sadece fikir...

Ne kadar çok seviyoruz ipteki cambaza "ha geçti geçecek" yerine, "ha düştü düşecek" demeyi. Ulusal virüsümüz bu, aşamadığımız ezikliğimiz.