Pazar, Nisan 29, 2007

Neden Binlerce Kapama Ceviz Bahçesi Yok?

Coca Cola’nın Formülü başlıklı yazımı tamamladığımdan beri zihnimi kurcalayan soru bu? İstediğim hayatı yaşamak adına böyle bir alternatifim varsa neden uygulanmıyor? Yapılabilirlik hesaplarım hatalı olabilir mi? Farklı kaynaklardan hesaplarımda kullandığım verileri konrol ediyorum, her seferinde benzer sonuçlara ulaşıyorum. Kapama Ceviz Bahçesi kurmuş kişiler ile görüşüp teyid alıncaya kadar hesaplarımın doğru olduğunu kabul etmekten başka yapabileceğim birşey yok. Hesaplarım doğru ise başladığım noktaya geri dönüyorum.

Neden Binlerce Kapama Ceviz Bahçesi Yok?

Çocukluğumuzdan itibaren bize öğretilen “Okur adam olursun ve çok para kazanırsın” üzerine kurulu. Başka bir alternatifi sorgulamıyoruz. Halbuki bu öğretinin bizi getirdiği yer modern kölelik. Üniversite yurdunda aynı odada kaldığım arkadaşım, mezun olduktan sonra iki farklı iş kurdu. Toplamda yüzbin dolar kadar bir sermayeyi kaybettikten sonra, maaşlı bir işde girmek zorunda kaldı. Bir diğer tanıdığım benzer bir felaketi yaşadı. Kapama ceviz bahçesi projesini bilseler ve uygulasalardı sonuç nasıl olurdu? Bireysel Emeklilik Öldü başlıklı yazımda olabilecek sonuçlardan farklı olmazdı herhalde.

Tarımdan elde edilecek gelirin garanti olmaması bir sebep olabilir mi? Bireysel emeklilik primleri ödüyorsanız, belli bir süre sonra elde edeceğiniz gelir, ufak yanılma payları ile bellidir. Tarım, doğaya bağlı bir durum. Kuraklık olabilir, don olabilir, ağaçlarınız hastalanıp, kuruyabilir. Her ne kadar kontrol edemiyeceğimiz doğa olayları olsa da doğru ve düzenli bir çalışma ile sağlıklı bir bahçe sahibi olunabilir. Ağaçların gençlik yıllarını sağlıklı geçirmesi sağlanırsa, yaşanabilecek doğa sorunları, en fazla birkaç yılın ürününü etkileyecek, bahçenin tamamen kaybına yol açmayacaktır. Kaldi ki kapama ceviz bahçesi projesinde 10. yıldan sonra, ürün veriminin beklenen gibi olmadığı yıllarda bile elde edilecek gelir, diğer bir çok işten elde edilebilecek gelirden daha fazla olacaktır.

Ceviz bahçesinden elde edilebilecek gelirin farkında olmasına rağmen, para denen araca sahip olmayan kişilerin çoğunlukta olması bir neden olabilir mi? (Ben şimdilik bu gruptayım)

Birinde un var, birinde şeker, birinde su. Ya hepsi bir araya gelmeli yada birinde un, şeker ve su olmalı ki helva yapabilsin.

1 yorum:

Adsız dedi ki...

Sanırım blogda izmir'den arkadaşlar var. Uzun zaman önce ben de ceviz yetiştirmesi ile ilgili bilgiler aramıştım. Sanırım bu kouda iyi verim alabilmek için toprak yapısının da çok iyi incelenmesi gerekmekte. İzmir'de çeşitli yerlerde tek tük ceviz ağacına rastlasak da geniş kullanım alanlarını doğrusu ben hiç duymadım.