Cumartesi, Nisan 28, 2007

Bu Bahçe ABC A.Ş. Tarafından Çalışanlarına Alternatif Emeklilik Sağlamak Amacı ile Kurulmuştur.

Aşılı Ceviz Bahçesi sitesinden temin ettiğim kitapları kaynak kullanarak oluşturduğum kapama ceviz bahçesi uygulanabilirlik çalışması kağıt üstünde beklediğimden karlı görününce konuyu biraz daha deşmeye karar verdim. Uygulanabilirlik çalışmamı içeren excel dosyasını Aşılı Ceviz Bahçesi iletişim adresine gönderdim. Henüz kendilerinden olumlu/olumsuz bir cevap almadım.

Ak Fidancılık, Kaman cevizi web sayfasındaki bir bilgi ile uygulanabilirlik çalışmamı kontrol edeyim.
Sitedeki Cevizin Genel özellikleri başlıklı sayfanın 12. maddesini ele alalım.

12-Erken meyveye yatmalıdır. Tohumdan yetişmiş olan bir ceviz, 10 yaşında ekonomik anlamda (beher ağaç 30 kg. kabuklu ceviz) verime başlamalıdırlar.

10x10 aralık ile dikim yapılması halinde 1 dönümde 10 ağacımız olacaktır.
1 dönümden 300 kg kabuklu ceviz elde ederiz.
100 dönümde 30.000 kg kabuklu ceviz demektir.
Kabuklu cevizin 7 ytl’den satıldığını düşünürsek, 210.000 ytl gelir bekleyebiliriz.

Coca Cola’nın Formülü başlıklı yazımda yaptığım hesaplamadan daha fazla verim ve gelir öngörülmekte.

Ak Fidancılık iletişim adresine de kapama ceviz bahçesi uygulanabilirlik çalışması ile ilgili mesaj attım. Henüz onlardan da olumlu/olumsuz bir cevap alamadım.

Bireysel Emeklilik Öldü başlıklı yazımın sonundaki sorulara dönelim.

Firmalar, çalışanlarına niye böyle bir “güzellik” yapsın? Çalışanlarına Alternatif Emeklilik sağlayacak bir sistemden firmanın çıkarı ne?


* Geçen hafta iş gereği epey bir yol yaptım yine. Kafamda bu ve diğer sorular ile araba kullanırken yol kenarında gördüğüm bir tabela soruma cevap bulmamı sağladı. Yandaki resime bir bakalım. Resim çok net değil ama soruma cevap sağlıyor.
Firmalar adlarına kurdukları “Hatıra Ormanlarından” ne sağlıyorlar? Firmaya maddi hiç bir getirisi yok. Sadece çevreye duyarlı bir firma olduklarını göstererek, ticari itibarlarını arttırıyorlar. Peki firmaya maddi hiçbir getirisi olmadığı gibi birde üstüne para vererek oluşturdukları bu Hatıra Ormanları, kuruluş amaçlarına ulaşıyor mu? Resimde de görüldüğü gibi birçok Hatıra Ormanı kurulduktan sonra kaderine terk ediliyor ve bir çoğu bakımsızlıktan büyüyemiyor.
Firmaların çalışanları adına bahçe kurduklarını düşünelim. Firma, bahçe kurma bedelini çalışanlarından geri alacak, düzenli bakılacak bahçe kısa sürede büyüyerek, “Hatıra Ormanı” kurmanın asıl amacı olan yeşil oluşumu sağlayacak ve son olarak bahçeyi kuran firma çevreye duyarlı bir firma olduğunu göstererek, ticari itibarını arttıracak.

* Bireysel Emeklilik Öldü başlıklı yazımda hesaplamamı firmanın bahçe kurma bedeli üzerine hiçbir faiz uygulamadığı varsayımı ile yapmıştım. Kar etmeden olmaz diyen bir firma ise bankaların mevduat için uyguladığı faiz oranını uygulayabilir.

* Firma en geç 10-15 sene sonra emekli olmak isteyecek yetişmiş elemanlarını bile bile kaybetmeyi neden göze alsın? Sizce?

Hiç yorum yok: