Çarşamba, Ağustos 16, 2006

Dışarıda Kimse Var mı?

Bana dayatılan sistemin beni her geçen gün daha derine ittiğinin farkındayım. Dokuz sene önce alternatif yaşam oluşturma arayışına başladığımda zamanın beni buraya getireceğini biliyordum.

Kendi kendine yeten yaşam biçimi oluşturmak mümkün müydü? sorusu etrafında yapılan araştırmaların beni getirdiği noktayı önümüzdeki günlerde seri makaleler halinde sizlerle paylaşacağım.

İlk yazı için şu kadarını söyleyebilirim: Her gün sevmeden yaptığımız iş yerine, mutlu olacağımız hayatı yaşayabileceğimiz alternatif yaşam biçimleri oluşturulabiliyor. Tabii ki alternatif yaşam oluşturmak için belirli bir birikime gerek var ama doğru bilgi ve yapılanma ile tekerleri hareket ettirecek ilk enerji oluşturulabiliyor.

Yoklukta boncuk bulmak değil benim ki. Alternatif yaşam oluşturmayı başaranlar var. Gazetelerin haftasonu eklerinde alternatif hayat oluşturabilmiş insanlara ait haberler çıkar bazı bazı. “Bankacıydı, butik şarapçı oldu” başlığı ile verilip, bol resim, az detay, derinliği olmayan sabun köpüğü yazılardır. Tüm haberi okuduktan sonra aklınızda sadece “Bankacıydı, butik şarapçı oldu” fikri vardır. Nasıl başarmıştır, hangi aşamaları geçmiştir, ne kadar yatırım yapmıştır, bilemezsiniz.

İlk andan itibaren deneysel olmalı alternatif yaşam. An an, gün gün, ay ay, yıl yıl yapılanlar hangi çevresel faktörler altında, hangi araçlar kullanılarak, hangi miktarda malzeme kullanılarak yapıldığı kaydedilmeli ki, tekrarlanması durumunda aynı sonuca ulaşılsın ve bir manifesto oluşturulabilsin.

Zaman. Mevcut sistemin zamanınızı ne kadar ucuza satın aldığının farkında mısınız? İşde geçirdiğimiz zamana, işe giderken ve işten dönerken harcadığımız zamanı ekleyin. Bulduğunuz rakama yedi saat uykuyu ilave edin. Kalan saatlerin dört, beş saat olduğunu görecekseniz. Yemek yemek, eşiniz ve çocuklarınız ile ilgilenmek, biraz dinlenmek hepsi bu kalan dilimine sığmak zorunda. Okumanız gereken kitapları, alternatif hayata kaçış planlarını oluşturmak için araştırmanız gereken konuları, dinlemeniz gereken müzikleri, benim gibi bir enstrüman çalıyorsanız, çalışacağınız şarkıları tüm bu süreçten sonra kalan iki üç saate sığdıracaksınız. Büyük resim daha karamsar, gençliğin taşı sıksam suyu çıkar gücünü, otuz senenin sonunda bir ev bile almayacak bir tazminata ve iş hayatının sizden geriye bıraktığı hastalıklı bir hayata verdiğinizi göreceksiniz. Çok ucuza satıyoruz zamanımızı !

Zaman karşılığı para. Alternatif yaşam planlaması yaparken kullandığım diğer bir çıkış noktası bu. Asgari bugün kazandığım geliri elde edebilmek için alternatif hayatta günlük ne kadar çalışmalıyım? Dört saat? Altı saat? Daha fazla değil. Kalan zaman: işte size mutlu olacağınız şeyleri yapacak süre.

At gözlüklerimiz yok. Yazacaklarımızı doğrulamanın veya eleştirmenin, uyarmanın, bizi daha verimli kılacağını biliyoruz. Amacımız bilgiyi paylaşmak ve en iyi alternatiflere (birçok alternatifler olacağını biliyoruz.) ulaşmak. Farklı mesleklerden kişilerin uzmanlık alanları ile ilgili görüşleri bizlere ışık tutacaktır.

Günün Şarkısı : Is There Anybody Out There / Pink Floyd
Günün Kitabı : İç Özgürlük / Krişnamurti